Ads 468x60px

Pages

2011. április 10., vasárnap

Hamburger hús

Két recept kombinálásával jött létre:)
Az egyik a NoSalty Hamburger 1. recept Petrától, a másik Chef a családban. Köszi-köszi.

Hozzávalók:
500 g darált marha (minél kevésbé zsíros, annál jobb! vagyis a legjobb, ha daráltatjuk a hentesnél)
1 közepes fej vöröshagyma (vagy egy nagy fele)
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint

1 tojás
Elhagyható, de ajánlott hozzávalók:

1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk őrölt koriander
1/2 kk fűszerpaprika
1 maréknyi reszelt parmezán

Az nagyon fontos, hogy a simán megdarált hús az nem eléggé finomra darált. Vagyis vagy daráltassuk nagyon finomra a hentesnél, vagy ha van otthon aprítógép, akkor abba kell berakni. Én aprítóval dolgozom.
Tehát megpucoljuk a hagymákat, majd bepakoljuk őket a gépbe. Felapríttatjuk a géppel, majd hozzárakjuk a húst, jól összedolgoztatjuk a géppel, közben minden mást is hozzápakolunk (nekem van fent adagoló lyuk, ha ilyen nincs, akkor természetesen álló gépbe rakjuk bele a többi hozzávalót).
Mikor összedolgoztuk, kivesszük. El kell döntenünk, hány húspogácsát szeretnénk. Én gigaburger párti vagyok, 3 felé veszem a husit, de lehet akár egészen mini pogikat is gyártani, szóval tetszőleges, de a vastagságuk ne legyen több, mint 2 cm. Annyi golyót formázok, amennyi mellett döntöttem, majd szétnyomkodom korong alakúra. Ezzel ők készen vannak.
Ha szép húspogikat szeretnénk, akkor hűtőbe kell tenni őket sütés előtt. Ez egy zárt edényben praktikus, úgy, hogy az egyes húspogácsák közé sütőpapírt teszünk (nem óriás lapokat, hanem méretre vágjuk). Így nem ragadnak össze, és sütéskor csak "lependerítjük" őket a lapokról.
Teflonos serpenyőben sütöm, kell alá olaj (lehet sima olaj, vagy olíva olaj)! Lehet még tetszés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal ízesíteni sütés közben. (Lehet sütni persze grillen, sütőben grill rácson, stb., de én már csak ilyen serpenyős vagyok:))

Az, hogy ezután ki hogyan ízesíti a hamburgerét, teljesen ízlés dolga, én imigyen rakom össze:
1. Zsemle kétfelé vágás
2. Zsemle aljára jégsaláta
3. Szósz
4. Paradicsom szeletek
5. Vöröshagyma kis darabok
6. Husi
7. Cheddar
(+1 uborka, de csak nekem, mert a férjem utálja)
8. A zsemle teteje

Szósz recept
3 evőkanál majonéz
2 evőkanál kapros saláta dresszing (100g natúr joghurt+kapros salátafűszer keverék a Lidlből)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál reszelt hagyma
1 kávéskanál fehér ecet
1 kávéskanál ketchup
csipet só

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése